ÇAĞRI MERKEZİ 0850 309 30 57
1000 TL ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 309 30 57
1000 TL ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
Şal Nasıl Yıkanır?

Şal Nasıl Yıkanır?

Tesettür giyimde ön planda olan kombin parçaları hiç şüphesiz ki, birbirinden şık şallardır. Şal modelleri, sadece tesettürlü kadınlar için değil, tarzını yansıtmak isteyen tüm kadınlar için tamamlayıcı parçalardır. “Şal nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı ise çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. Severek kullanılan şalların bakımı ve temizliği diğer kıyafetlere göre farklı olabilmektedir. Bu ürünler, yıkama esnasında daha fazla özen istemektedir.

Şal Temizliği

Birbirinden farklı renklerdeki şalları ister günlük kullanın ister özel günlerde, ne kadar dikkatli kullansanız da zamanla kirlenirler. Haliyle yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Kombinlerinizin özel bir parçası olan şallara diğer çamaşırlarla aynı muameleyi yapmanız yanlış olacaktır. Şal temizliği çok daha özenli ve en uygun yöntem ile yapılmalıdır.

Şal nasıl yıkanır?” sorusuna ilk cevaplardan biri kuru temizleme yöntemi olacaktır. Ancak kuru temizlemeye verme imkanınız yok ise şal temizliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmanız gerekir.

Şalların evde kendiniz de püf noktalarına dikkat ederek kendiniz yıkayabilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Suyun özelliği ve sıcaklığı
  • Deterjan seçimi
  • Yıkama işlemi

Dikkat etmeniz gereken bu püf noktalar ile ilgili detayları yazımızın devamında birlikte inceleyelim.

Suyun Özelliği ve Sıcaklığı

Şal yıkama için kullanılacak su, ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Sıcak su, şalın dokusunu bozabilir. Bu nedenle ılık bir su kullanılmalıdır. Ayrıca, suyun klorlu veya kireçli olmamasına özen gösterilmelidir. Çeşme suyu kullanmanız gerekiyorsa öncesinde kaynatılmalı ve ılıması için beklenmelidir.

Deterjan Seçimi

Diğer çamaşırlar için normalde kullanılan deterjanların, şallar için kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü, normal deterjan beğenerek kullandığımız şalların yapısına zarar verebilmektedir. Bu nedenle şallar için özel üretilen şampuanların tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Özel şampuanlara ulaşamıyorsanız, saçınızı yıkadığınız şampuanları şal temizliği için kullanabilirsiniz. Bu ürünler de şallarınızın zarar görmeden temizlenmesini sağlayacaktır.

Yıkama İşlemi

Şal modelleri genelde hassas kumaşlardan üretildiği için yıkama işleminin özenli yapılması gerekir. Şalların yıkama işlemi sırasında çitileme yapmamanız gerekir. Eğer çıkmayan bir leke varsa kumaşı yavaşça birbirine sürtebilirsiniz. Şallarınızı şampuan ile yıkadıktan sonra ise bol su ile durulamalısınız.

Şalların yıkanması konusunda, makinede yıkanıp yıkanamadıkları konusunda akıllarda sorular bulunmaktadır. Eğer şalınızı makinede yıkamayı planladıysanız, mümkün mertebe en hassas programı ayarlamalısınız. Ancak, sıkma işlemini kullanmamalısınız. Ayrıca, su sıcaklığı da 30 dereceyi geçmemelidir.

Şal Yıkandıktan Sonra Nasıl Kurutulur?

Şal temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta şalın nasıl kurutulacağıdır. Öncelikle yıkama sonrası fazla suyun alınması için şalların sıkılması yanlış bir davranıştır. Bu davranış, kumaşa zarar verecektir. Şal kurutma işlemi için katlama yöntemi kullanmak en doğrusu olacaktır. Katlama yöntemi için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Yanınıza büyük bir havlu alın ve serin.
  • Şalınızı iyice duruladıktan sonra, şalınızı havlunun üzerinde fazla su çıkana kadar katlayın.
  • Ardından şalınızı uygun bir yerde kurumaya bırakın.

Bu şekilde şalınızın zarar görmeden kurumasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsin.

Kumaş Türüne Göre Şal Nasıl Yıkanır?

“Şal nasıl yıkanır?” sorusuna yazımızın bu kısmına kadar genel bir cevap verdik. Ancak, şalın yapıldığı kumaşa göre şal temizliğinde bazı ufak değişiklikler olabilmektedir. Farklı kumaş türlerine göre şal nasıl yıkanır, birlikte inceleyelim.

İpek Şal Nasıl Yıkanır?

En lüks ve güzel kumaşlardan biri olan ipek, yüzyıllardır gardıropların gözdesi olmuştur. Peki, ipek şallar nasıl yıkanmalı? İpek, hassas dokusu nedeniyle yıkarken birçok zorluk çıkarabilmektedir. Bu yüzden ipek şalların yıkanması sırasında daha özenli davranmak gerekmektedir. İpek kumaş için en doğru tercih kuru temizleme olacaktır. Ancak, evde de gerekli özeni gösterdiğiniz sürece temizlemeniz mümkündür. Bunun için, ipekler için özel üretilmiş olan şampuanları kullanmalısınız. Yıkama suyunuzun ılık, klorsuz ve kireçsiz olması çok önemlidir. İpek eşarp nasıl yıkanır öğrenmek için "İpek Eşarp Nasıl Yıkanır" adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Pamuklu Şal Nasıl Yıkanır?

Pamuk şal modellerinin yıkanması ve bakımı, diğer kumaş türlerine göre çok daha kolaydır. Peki, pamuk şallar kaç derecede yıkanır? Bu sorunun cevabı için öncelikle şal etiketi üzerindeki talimatlara bakmanız gerekir. Burada yazan derece ile makinede yıkayabilirsiniz. Pamuk şallar, genelde 30 derecede yıkanabilmektedir. Ardından sorunsuz bir şekilde ütüleyebilirsiniz.

Yün Şal Nasıl Yıkanır?

Yün kumaşa sahip şallar, titizlik gerektiren bir diğer kumaş türündedir. Bu yüzden yün şalların elde yıkanması en doğru yöntemdir. Uygun bir sabun ve ılık su ile kolayca elde temizleyebilirsiniz. Yıkama sırasında çitileme yapmamalısınız. Çitileme yapmak ürünün dokusunu bozabilir. Durulama sonrası fazla sudan hafif bir şekilde arındırmalısınız. Kuruturken de güneş ve nemden uzak tutmalısınız.

Şifon Şal Nasıl Yıkanır?

Şifon şallar da ipek kumaşta olduğu gibi nazikçe yıkanmalıdır. Yıkama için ılık su kullanılmalı ve yavaş hareketler ile yıkanmalıdır. Soğuk suyla durulama gerçekleştirilmelidir. Şal nemli haldeyken düşük sıcaklıkta ütülenmelidir.

Şal Nasıl Ütülenir?

Şalların nasıl ütülendiği merak edilen konular arasındadır. Şalınızı belirttiğimiz şekilde yıkayıp kuruttuğunuz takdirde ütüye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak, bu her kumaş türündeki şal için geçerli olmayabilir. Bu durumda çok düşük sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yine de içiniz rahat etmiyorsa, şalınızın üzerine bir tülbent sererek, onun üzerinden ütüleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1- Tül şal nasıl yıkanır?

Şalınızı bir file, yastık kılıfı ya da kuru temizleme çantası gibi bir koruyucu ile makineye atın. Makinenizin sıkmasını iptal edin. Su sıcaklığını da 20- 30 derece arasına ayarlamalısınız.

2- Bürümcük şal ütülenir mi?