Kadın aksesuarlarının en önemli parçalarından birisi olan tülbent, bezden yapılmış başörtüsüdür. Genel olarak pamuktan dokunan tülbent kumaşı, ince ve seyrek bir yapıya sahiptir. “Tülbent nasıl kullanılır?” konusu ise tülbent kullanmak isteyen kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi olur.
Tülbentlerin hafif bir yapısı olduğu için kullanırken terletmez. Konforlu bir kullanım rahatlığı sağlar. Tek başına kullanılabildiği gibi bazı durumlarda, saçları sabitlemek için de başa takılıp iç tülbent olarak da kullanılır. Tülbendin diğer adı ise yazmadır.
Türk kültürünün en önemli parçalarından birisi olan tülbent, geniş bir renk skalasına ve desen çeşitlerine sahiptir. Tülbent kumaşı genel olarak pamuklu olan kumaşlardır. Başörtüsü olarak kullanılan tülbent, son yıllarda iç mekan deklarasyonlarında ya da giyim sektöründe çeşitli alanlarda da işlev görür. Giysi kombinlerinin en sık kullanılan aksesuarlarından birisi olan tülbent, el işçiliği ile de daha şık görünümlerde satışa sunulur.
Tülbentler genel olarak çeyizlerinde ayrılmaz parçalarından birisidir. Nefes aldıran bir yapısı olduğu için yeni doğmuş bebeklerin terlemesini önlemek ya da terini almak için de kullanılır. Çocukların koşup oynarken terlemesini önlemek için tülbentler fanila altı olarak da işe yarar. Mutfaklarda süzme yoğurt ya da peynir gibi gıdaların yapımında, tülbentler doğal süzgeç görevi görür. İç mekan dekorasyonlarında ise tülbent kullanımı sehpa örtüsü ya da duvar süsü olarak da, çok şık görünümler elde edilmesini sağlar. En güzel eşarp modellerinin yanı sıra, tülbent çeşitleri de sitemizde herkesin beğenisine uyan bir çeşitlilikte satışa sunulmaktadır.
Yazma yani tülbent, genel olarak el işçiliği ile tasarımlandırılmasının yanı sıra, düz ya da baskılı çeşitleri ile de sitemizden online olarak satın alınabilir. El işçiliği ile tülbent kenarları boncuklar, oyalar ya da püsküllerle süslenir. En çok tercih edilen tülbent çeşitleri ise oyalı ve boncuklu olan ürünlerdir. Kişisel tercihlere göre tülbentler başörtüsü dışında elbise kombinlerinde, saçların süslenmesinde de kullanılır.
Bu bağlamda tülbent modelleri toka, kemer, fular, şal ve bandana olarak da değerlendirilir. Düz ya da baskılı olan tülbentler ise özellikle dekorasyonlarda en çok tercih edilen ürünlerdir. Kenarlarını süslemek için kullanılan tülbent oyaları ise Türk kültürünün eskiden gelen izlerini her zaman taşır. Sitemizde yer alan tülbent fiyatları, herkesin bütçesine uygun olan fiyat aralıkları ile sizlerin beğenisine sunulmaktadır.
Kadınların hem başörtüsü hem de giysi kombinlerini tamamlayan aksesuar olarak kullandığı tülbent modelleri, çeşit olarak geniş bir ürün yelpazesinden oluşur. Bu tülbent çeşitleri ise farklı şekillerde başa bağlanarak kullanımı en çok tercih edilir. Buna bağlı olarak tülbent bağlama konusu, kadınların en çok araştırdığı konulardan birisidir. “Tülbent nasıl bağlanır?” sorusunun cevabına bağlı olarak seçenekler ise şu şekilde sıralanır:
Bu bağlama stilleri en sık kullanılan tarzlar olup, tülbent modelleri iç tülbent olarak da başa takılır. Bir nevi bone olarak da tülbent eşarp altlarına sabitlenir. Bu şekilde başın terlemesi ve saçların sabitlenmesi de kolaylıkla sağlanmış olur.
En çok kullanılan başörtüsü çeşitlerinden birisi olan tülbendin en sık kullanılan bağlama çeşidi ise klasik üçgen bağlama olur. Bu bağlama çeşidi, kare şekilli tülbentler için uygun olur. Bu kare tülbent öncelikle karşılıklı iki uçtan katlanarak üçgen şekli verilerek başa bağlanır. Daha sonra başa üçgen şekilden konularak, çene altından bağlanır. Çene altına bağlama stili olarak düğüm atmak yerine şık bir iğne de kullanılabilir. Arzuya bağlı olarak, çenenin altında olan uçlar başın arkasına doğru atılarak arkadan sabitleme yolu ile de tülbentler bağlanabilir.
İğne kullanarak tülbent bağlamak için dikdörtgen bir tülbent seçilmelidir. Tülbent kullanımı için en rahat bağlama stillerinden birisi olan iğne kullanarak tülbentler pratik bir şekilde kafaya sabitlenir. Bu bağlama sitilinde ilk olarak tülbendin uzun kenarı alın bölgesine gelecek şekilde kafaya konulur. Tülbendin kenarlarından birisi ise diğer tarafta iki kat uzun olmalıdır. Daha sonra uzun olan kısmı çeneden olmak üzere başın üzerinden dolanır. Başa dolanan tarafı sabitlemek için bir iğne kullanılarak işlem tamamlanır. Bununla birlikte şal nasıl bağlanır? sorusunun yanıtını da bloğumuzda bulabilirsiniz.
1-) Tülbent Nasıl Yıkanır?
Tülbentleri yıkamanın en iyi yolu ılık suda, kimyasal içermeyen sabunla ve elle yıkamadır. Çamaşır makinesinde yıkanması tülbentlerin ömrünü kısaltır ve daha çabuk yıpranmasına yol açar. Şayet makinede yıkanacaksa, en ideal sıcaklık 30 derece ve hassas ayar olmalıdır.
2-) Tülbent Kumaş Çeşitleri Nedir?