ÇAĞRI MERKEZİ 0850 309 30 57
1000 TL ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 309 30 57
1000 TL ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ
Tüylenen Şal Nasıl Temizlenir?

Tüylenen Şal Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerin üretim aşamasında kullanılan kumaşlar, yapıları itibariyle tüylenmeye meyillidirler. Tüylenme durumu önlenebilir olsa da çoğunlukla kumaş tipi ve kullanım şekli ile ilgilidir. Tüketiciler, sık ve az tüylü pamuklu kumaşlar tercih ederek tüylenme durumunu azaltabilirler.  Aynı şekilde şallar da kullanıldıkça tüylenebilmektedir. Yanlış deterjan seçimi, fazla derecelerde yıkamak, yanlış yıkama yöntemleri uygulamak şalların yıpranmasına ve yer yer tüylenmesine neden olmaktadır. “Tüylenen şal nasıl temizlenir? Tüylenme nasıl giderilir?” soruları için ise birkaç adım denenebilir. Sizler için bazı özel yöntemlerden bahsettik!

Tüylenen Şalları Temizleme Yöntemleri

Şal bakımı düzgün uygulandığında şal modelleri ömürleri uzayacak ve tüylenme oranı azalacak bir duruma gelecektir. Tüylenme problemi olan şallar, genellikle hassas veya yünlü kumaşlarda meydana gelmektedir. Tıpkı normal kıyafetlerde olduğu gibi şallarda da yıkama aşamaları, şalların bir arada durduğu kumaşların yünlü olmaması oldukça etkileyicidir.

Tüylenen şal nasıl temizlenir?” konusunda kullanılabilecek yöntemler ise şu şekildedir:

  • Tüy toplama rulosu kullanılabilir. Daha hassas kumaşlar olan şal kumaşları için tüylenme sorunu en iyi şekilde giderilebilir.
  • Tüy toplama rulosu bulunmadığında bir bant yardımıyla da tüylerin şal üzerinden temizlenmesi mümkündür.
  • Tıraş makinesi veya tüy toplama makinesi kullanılarak da şal temizliği sağlanabilir. Ancak hassas kumaşlı şallarda bu yöntem şalı deforme edebileceğinden pek önerilmemektedir.
  • Temiz bir tıraş bıçağı kullanarak şalların tüy toplamış yerleri temizlenebilir.  Ancak şalın üzerine fazla bastırılmamalıdır. Ek olarak, hassas kumaşlar için ise jilet kullanılmamalıdır.
  • Özellikle evcil hayvanlardan kaynaklanan yapışan tüyler bir eldiven yardımıyla giderilebilir.

Bahsedilen yöntemler uygulandığı takdirde şalların formu ve kumaşın sağlığı korunabilecek, tüylenme sorunu en aza indirilecektir. Farklı kumaşlarda şallara aynı yöntemlerin uygulanmaması gerektiğini belirterek özellikle hassas kumaşlı şalların kuru temizlemeye verilmesi önerilmektedir.

Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Giderilir?

Halk arasında tiftiklenme olarak da bilinen tüylenme problemi, farklı kumaşlarda pek çok kıyafete zarar vermektedir. Bir diğer ismi pilling olan bu soruna karşı, giysilerde tüylenme giderici birkaç pratik yöntem bulunmaktadır. Evlerde rahatlıkla bulunabilecek ürünler yardımıyla tüylenen kıyafetleri eski haline getirmek mümkün. Bunlardan birkaçı şu şekilde:

  • Permatik/jilet yardımıyla temizleme
  • Tüy toplama makinesi kullanma
  • Koli bandı ile tüylerin giderilmesi

Kıyafet tüylenmelerini giderici tüy toplama makineleri tercih edilebilir. Kıyafetlerde tüylenmiş kötü görüntüyü ortadan kaldırarak eski hale getirebilir. Cihazların tüy toplama haznesi olduğundan en sağlıklı şekilde kıyafetleri temizlemektedir.

Bir koli bandı yardımıyla da kıyafetlerin tüylerinin temizlenmesi mümkündür. Bantın yapışkan kısmı, kıyafetlerin tüylenen kısımlarına yapıştırılarak ve daha sonra çekilerek temizlenebilir.

Permatik ile kıyafet tüylerinin alınması, düz kumaşlar için kullanışlı olabilir. Ancak yünlü kumaşlarda permatik kullanımı kıyafetlerin iplerinin kesimine yol açacağından ve tehlikeli olabileceğinden önerilmemektedir.

Kıyafetlerde Tüylenme Neden Olur?

Giysilerde tüylenme genellikle farklı kumaşlara sürtünme sonucu meydana gelmektedir. Özellikle örme kumaşlar ve yün kumaşlarda daha fazla rastlanmaktadır. Dolap içerisinde yanyana durmakta olan iki yünlü kıyafetin dahi birbirinin tüylenmesine sebep olabileceği bilinmektedir. Bu durum, eş zamanlı olarak kullanım ömrünü de azaltmaktadır.

Kıyafetlerde tüylenme neden olur?” öğrenmek için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz, ek olarak “Şal nasıl yıkanır?” konusunda da yapılmaması gerekenleri bu sayede öğrenebilirsiniz:

  • Evcil hayvan sahiplerinin kıyafetlerinde hayvanların tüylerinin dökülmesinden kaynaklanan tüylenmeler görülebilmektedir.
  • Çamaşır makinesinde yanlış yıkama sonucu da yünlü giysiler tüylenebilmektedir. Buna ek olarak makineye giysilerin fazla konulmasından kaynaklı olarak, birbirlerine sürtünen kıyafetler de pamuklanmaya sebep olurlar.
  • Birbirinden farklı kumaşları (yünlüler ile pamuklular gibi) bir arada yıkamak da tüylenmeleri arttırmaktadır.
  • Makinede yıkanması önerilmeyen kıyafetlerin, (yünlü ve triko ürünler gibi) makinede yıkanması da tüylenmelere neden olur.
  • Çamaşır makinesine atılan çamaşırların ceplerinde zaman zaman peçete veya kağıt unutulabilmektedir. Gözden kaçan bu peçeteler yıkama sonrasında kıyafetlere yapışarak tüylenmelerine neden olabilir.

Özellikle yıkama esnasında yapılan hataların ve farklı kumaşlara yanlış müdahalelerin tüylenme sorununu arttırdığı ortadadır.  Bu da kıyafetin normal formuna zarar verip yıpranmış ve solmuş bir görüntüye neden olmaktadır.

Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?

Ütü yüzeylerinde meydana gelen yıpranmalar veya farklı kumaş ve maddelerin yapışması ütülere zarar vermektedir. Her evde bulunabilecek pratik ürünler yardımıyla ütü tabanı temizlenebilmektedir.

Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” denildiğinde akla ilk sirke, karbonat ve limon ile silerek temizleme alternatifleri gelecektir.  Karbonat ve sirke karışımı ile ütünün zeminini silmek sonuç verecektir. Bir miktar sirkenin ısıtılması da yaygın bir çözüm olarak kullanılmaktadır.  Kaynamamasına dikkat edilen sıcak sirke, biz bez yardımıyla ütü altına uygulandığında sonuç verecektir. Eğer sirke bulunamıyorsa karbonat ve limon karıştırılarak temizlenir. Nemli bir bezle altı silindiğinde ütü zemininin daha parladığı, kireçlerinden arındığı görülecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Şallar Kurutma Makinesine Atılabilir mi?

Kurutucunun içerisindeki tüy filtresinin temizlenmesi yeterli olacaktır. Hassas, ipek kumaşlar dışında şalların kurutma makinesine atılması mümkün olabilir.

Şallar Yıkanırken Çamaşır Suyu/Deterjan Kullanılabilir mi?