Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?
“Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusuna verilecek en iyi cevabın ekonomik ve konfor anlamında katkı sağlaması gerekir. Ütü yüzeyinde oluşan yanık izleri, temizlenmediği sürece kullanımı etkilemektedir. Ayrıca eğer temizleme yapılmazsa ütü tabanının durumu da kötüleşecektir. Genellikle sirke kullanılarak gerçekleştirilen temizleme işlemlerini öğrenerek ütünüzün kalitesini artırabilir, yapışan kumaşlardan kurtulabilirsiniz.
Geleneksel yöntemler ile uygun karışımları hazırlayarak ütü tabanınızı ilk günkü haline getirebilirsiniz. Sirke, limon, karbonat gibi malzemelerin çeşitli kombinasyonları ile “Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını bulmanız mümkündür. Sizler için başlıklar halinde 3 farklı temizleme metodu derledik.
Beyaz Sirke
Beyaz sirkenin birçok alanda kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Ütü tabanındaki yanık kumaşı temizlemek de bu alanlar arasında yer almaktadır. “Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusu için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri beyaz sirke kullanmaktır. Bu işlemi yapmak için ihtiyacınız olan şeyler şunlardır:
Cezve
Beyaz sirke
Temiz bir bez
Sirkenin ısıtılarak daha etkin olmasının sağlandığı bu yöntem ile ütü lekelerinden tamamen kurtulabilirsiniz. Farklı kumaş türleri için geçerli olan yöntemi kullanarak endişe etmeden ütü yapabilirsiniz.
Cezvenin içerisine iki parmak kadar sirke koymanız, yeterli olacaktır. Ardından ısınana kadar bir ocakta ısıtın. Sirkenin kaynamaması gerekmektedir. Temizleme işlemi için uygun gördüğünüz bir bez ile ısıttığınız sirkeden yararlanın ve tabanı ovalayın. Sirke soğuyana dek sirkeli bez vasıtasıyla malzemeyi kullanabilirsiniz.
2- Karbonat ve Sirke
Karbonat, köpürerek reaksiyon vermesi sebebi ile özellikle siyaha dönük yanıklar için mükemmel bir malzemedir. Tek ihtiyacınız olan sirke ile karbonatı karıştırdıktan hemen sonra ovma işlemine başlamaktır. Ovma işlemi için tercih ettiğiniz kumaş, kolay parçalanmayan ve pürüzlü yapıda olursa, ütüyü çizmeden ve efor sarf etmeden işlemi tamamlayabilirsiniz.
3- Karbonat ve Limon Karışımı
Bu karışım, sürekli ovmayı gerektiren bir işlemden ziyade, beklemeyi gerektirir. Yalnızca iki malzemeyi birbirine karıştırıp yanık tabana sürmeniz yeterlidir. Ardından yaklaşık olarak 3-5 dakika beklemeniz ve süreç sonrası silme işlemine geçmeniz ile yanıklara veda edebilirsiniz. Üstelik, nemli bir bez ile temizlemeyi yapmanız, tüm süreci daha kolay kılmaktadır.
Ütü Temizliğinde Kullanılan Sıra Dışı Yöntemler
“Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” diye düşündüğünüzde, birçok endişeye sahip olabilirsiniz. Sıralı üç nedenin yanı sıra internet üzerinde farklı yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler, çeşitli nedenlerden ötürü bazı riskler bulundurabilir. Kullanılan diğer temizleme yöntemleri örneklerini birlikte inceleyelim:
Diş Macunu
Ütünüzün alt tabanında çeşitli gözenekler bulunur. Bu gözenekler sayesinde buhar çıkışı sağlanmaktadır. Diş macunu kullanılan yöntemde ütü tabanına macun sürülmektedir. Bu durum, gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verebilir. Elektrikli cihazların temizlenmesinde genel olarak doğrudan ürün kullanmak, zarar vericidir. Sıvı ürünlerin kullanımında dahi, bez yardımı ile temizleme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Mum
Mumun eritilmesi ile gerçekleştirilen temizleme yönteminde, kazıma ihtiyacı bulunur. Çünkü, mum eridiğinde yanık alana yapışsa da sonraki aşamada erimiş mumu temizlemek zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple, izlenilmesi doğru bir yöntem değildir.
Tuz
Tuz kristallerinin ütü tabanına yapıştırılması ile tercih edilen bu yöntem, tuzun pürüzlü yapısından yararlanılarak gerçekleştirilir. Dolayısı ile ütü tabanının çizilmesi yoluyla taban temizliği mümkün olur. Bu durum, ütünüzün verimini düşürür. Ayrıca “Ütü tabanına yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusuna başka cevaplar aramanız yol açacak sonuçlar doğurabilir.
Çamaşır Deterjanı
Çamaşır deterjanı ve sıcak su aracılığı ile izlenen yöntemin yanık tabanı temizleyeceği iddia edilmektedir. Söz konusu temizleyici, oldukça güçlü bir kimyasaldır. Ayrıca bakterilere karşı üstün hijyen sağlaması sebebi ile tercih edilir. Kumaş yapışan ütü tabanınızda yer alan yanıklar için daha tahrip edici olabilir. Ayrıca teflon tabana zarar verebilir.
Ütüye Yapışan Kumaş Temizliği nasıl yapılmalıdır?
“Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusunu yanıtlarken öncelikle kullanılabilecek malzemelere ve izlenebilecek yollara yer verdik. Şimdi ise, temizlik esnasında kullanılan kumaşın seçimini açıklayacağız. Ütü tabanı temizliğinde gerçekleştirdiğiniz kumaş seçimi, harcadığınız eforu etkileyecektir.
Yumuşak bir kumaş tercih etmeniz, ütü tabanını çizmenizi önler. Ayrıca kullandığınız kumaşı ıslatarak nemli hale getirmeniz, temizlik sürecini konforlu hale getirir. Yumuşak ancak ıslandığında ya da sıkıştırdığınızda sert bir form alabilen temizleme bezleri, “Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusuna verdiğimiz farklı yöntemde cevapları daha etkili kılacaktır.
Ütüye Yapışan Hangi Kumaş Türleri Temizlenir?
Gömlekten tişörte dek birçok ürün ütüye yapışabilmektedir. Kullanmak için seçtiğiniz şal modelleri konusunda ucuz olan yerine iyi olanı tercih etmek, ütüye yapışan kumaş durumunu minimalize edecektir. Şal kumaşları seçme konusunda kaliteden yana tercih yapmanız, hem ütünüzü hem de ürününüzü kurtarır.
Yine de polyster ya da farklı çeşit kumaş şalınız ya da herhangi bir aksesuar ürününüzün yanarak ütü tabanına yapışması durumunda, sizler için hazırladığımız yöntemleri uygulayabilirsiniz. Söz konusu yöntemler “Ütüye yapışan kumaş nasıl temizlenir?” sorusunu sordurtan tüm kumaş türleri için geçerlidir. Böylelikle hem ürünlerinizin hem de ütünüzün kullanım konforunu kolaylıkla artırabilirsiniz. Bununla birlikte şal temizliği için "şal nasıl yıkanır" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
1-) Ütü Altına Yapışan Kumaş Lekesi Nasıl Çıkar?
Ütü altına yapışan kumaş lekeleri; sirke, karbonat, limon, bez ve biraz ısı yardımı ile çıkartılabilir. İhtiyacınız olan bu malzemeleri doğru kombinasyonla kullanmaktır.
2-) Ütüm Yapışıyor, Ne Yapmalıyım?
Ütünüzün yapıştığı durumlarda, taban bölümünde yanık kumaş izi bulunabilir. Farklı temizleme yöntemleri ile ütünüzün tabanını eski ve kusursuz görüntüsüne kavuşturabilirsiniz.